Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Reflectie 2021, the past year

Reflectie 2021, the past year

Nu het einde van het jaar nadert blikken veel mensen terug op hun jaar. Ik heb dat nooit zo bewust gedaan maar dit jaar vind ik een mooi jaar om hiermee te starten. Het jaar van vooral heel veel “lows” maar ook ontzettend veel inzichten.
Het voelt super belangrijk om het afgelopen jaar te reflecteren zodat ik voor het komende jaar bewuste doelen kan stellen.
Ben jij bezig met reflectie?

Bijna een jaar geleden meldde ik me ziek op mijn toenmalige werk. Al een halfjaar had ik onduidelijke klachten, constant grieperig, niet fit, extreem moe. Mijn lichaam was al een tijdje bezig met signalen sturen maar ik luisterde niet. De connectie met mezelf was ik eigenlijk al een lange tijd kwijt. Ik dwaalde in cirkels niet wetend wie ik was, wat ik moest doen en waarom. Waar lag mijn passie? Waarom kon ik niet gewoon voldoening halen uit mijn gezin en gewoon werken om dat leven te bekostigen, ook al was het dan niet per sé met passie? Bijna een jaar geleden knapte er iets in mij, er kwam een boosheid vrij die mij onbekend was maar die al jaren aan het opbouwen was. Mijn emoties werden oncontroleerbaar en zelfs voor mijn kinderen zorgen lukte niet meer, ik was depressief.

Het afgelopen jaar is het jaar waarin ik absoluut mijn dieptepunt heb bereikt, meerdere malen zelfs. Maar 2021 is ook het jaar waarin ik meer over mezelf te weten ben gekomen dan in de rest van mijn leven tot nu toe. Met enorm zware therapie en eindeloze zelfreflectie heb ik alle lagen van verwachtingen van anderen, maatschappelijk onzin zoals “hoe-heurt-het-eigenlijk” maar vooral mijn eigen onrealistische verwachtingen om overal, altijd, in uit te blinken of het anders maar beter niet te doen, af gepeld.

Ik onderzocht mijn kernwaarden. Ik vond wie ik echt was, en realiseerde me tegelijkertijd dat ik de afgelopen jaren een paar fundamentele kernwaarden van mezelf flink genegeerd had. En hoewel ik uit alle macht probeerde die perfecte moeder te zijn was ik mijzelf zodanig aan het verwaarlozen dat de toon voor eigenwaarden uit mijn mond niet erg geloofwaardig was.

En nu sta ik aan het begin van een nieuw jaar. Ik kan beginnen met een frisse start. Gewapend met kernwaarden, en een flinke dosis motivatie begin ik bijna 2022.
Later zal ik nog uitgebreid ingaan op de kernwaarden. Ken jij jouw kernwaarden? Welke zijn dit? En leef je hier ook naar? Ik vind dit zo ontzettend interessant om te ontdekken.
Ben je hier nog? Laat me weten in de reacties hoe jij hierin staat.

Wil je hier meer over lezen? Hier kun je wat meer vinden en ook meteen een lijst bekijken van alle kernwaarden. Misschien kun jij hiermee nog wat nieuwe inzichten verkrijgen als reflectie op het afgelopen jaar of de voorbereiding op 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *