Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Licht, liefde, fotografie en lensflares.

Licht, liefde, fotografie en lensflares.

Zoals sommige misschien weten ben ik een echte “lover” van licht, en dan vooral speciale lichteffecten in de fotografie. Ik vind bepaalde lichteffecten als lensflares zoveel sfeer toevoegen. Jullie kennen ongetwijfeld de term “het gouden uur” een moment op de dag waarin zo’n prachtige filter van licht over je heen schijnt. Alles lijkt haast wel van goud. Als je dat dan ook nog met lichteffecten aanvult dan heb je een super sfeervolle foto!

Een specifiek lichteffect wat ik echt super mooi vind zijn lensflares. Doordat het licht in je camera, via verschillende filters en de spiegel reflecteerd zie je wel eens van die gekleurde bollen, of “lichtvegen” In de foto hieronder kun je heel goed zien wat ik bedoel. De bollen, een soort parelketting onder de zon is de lensflare. Lensflares zijn redelijk eigenwijs en ze zijn daarom altijd moeilijk te voorspellen. Dat vind ik juist zo fantastisch want het maakt een foto echt uniek. Wel kun je vrijwel zeker zijn van een lensflare als je recht tegen de zon in fotografeerd of met strijk-tegenlicht (is dat een woord?)

Lensflare en stervorming

In bovenstaande foto zie je ook nog de stervorming van de zon. Dit vind ik nog zo’n leuk lichteffect wat ik vaak probeer te verkrijgen, hoewel het in portretten kan afleiden van de personen vind ik het in landschapfotografie echt ontzettend mooi. Op deze foto vind ik de reflectie met dezelfde stervorming ook zo bijzonder. Voor deze foto moest ik vroeg uit de veren, hij is genomen tijdens zonsopkomst om ongeveer 5 uur ’s morgens maar het was er prachtig.
De natuur ontwaakte langzaam, er was verder nog niemand op straat.


Ik heb echt een enorme voorliefde voor licht. En eerlijkheid gebied te zeggen dat ik stiekem best bang ben in het donker. Maar inmiddels weet ik dat zonder donker geen licht en donkerte is noodzakelijk om te rusten, te herstellen, op te laden. Het is dus een essentieel onderdeel van het leven. Toch verkies ik licht over donkerte. En dat prachtige licht kan ook nog eens zoveel moois toevoegen op beeld. Hierover zal ik later nog meer delen.

Wil je meer leren over lensflares? Hier staat nog wat nuttige informatie te lezen.

5 reacties op “Licht, liefde, fotografie en lensflares.”

  1. Pingback: Wie ben ik? - D.Verts

  2. Pingback: Welke producten tijdens een fotoshoot? - D.Verts

  3. Pingback: Portfolioshoot - D.Verts

  4. Pingback: Een fotoshoot in het bos - D.Verts

  5. Pingback: Mijn analoge fotografie reis. - D.Verts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *