Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Santa Lucia

Santa Lucia

  • door
Santa Lucia

Santa Lucia, het lichtfeest. Op 13 december vieren we het licht, het licht in deze donkere maanden. Vlak voor de winterzonnewende wordt gevierd dat het licht het gaat winnen van het donker.

Vooral in Zweden (heel grappig filmpje met alle basics die je moet weten) is dit een belangrijke traditie. Inmiddels is het ook in andere Scandinavische landen een belangrijke dag. De aanloop op de langste nacht, waar de zon in het noorden van Scandinavië maar enkele uren vlak boven de horizon uitkomt is licht belangrijk.
Dit filmpje vind ik een prachtig Lucia filmpje. Mijn grootste inspiratie.

Het lichtfeest helpt om wat licht in de wereld te brengen. In deze donkere dagen wat licht te verspreiden in je hart en in je omgeving. Zeker in deze tijd waarin er zoveel gaande is, mensen zoveel vínden, kan het volgens mij geen kwaad om wat extra licht en liefde te verspreiden.

Santa Lucia
Santa Lucia – Het lichtfeest- D.Verts ’21

Wat licht verspreiden vind ik een prachtige (nieuwe) traditie. Ik geniet ervan om dit ook in mijn gezin te gaan doen. Om wat meer stil te staan bij de dingen die we altijd zo vanzelfsprekend vinden. Om te vieren met elkaar.

Wil je wat tips over hoe jij dit zelf kunt vieren?

Hoewel er ook een traditie Santa Lucia uit Italië afkomstig is (wat een beetje ons sinterklaasfeest is) ben ik zelf een enorme fan van de Scandinavische cultuur.
Tijdens Santa Lucia staat daar traditioneel “Lussebuller/Lussekatter” op het menu wat zoete Safraanbroodjes zijn, een recept vindt je hier.
Ook wordt er traditioneel “Glögg” geserveerd, een Zweedse Glühwein. Mocht je dit zelf willen maken (sowieso heerlijk met de koude maanden die er nog aankomen) deel ik hier het recept.

Santa Lucia in ons huis-D.verts

Wie weet kun jij jouw eigen manier vinden om vandaag wat extra stil te staan bij het licht of om een lichtpuntje te verspreiden voor anderen. Laat het me vooral weten.

Volg me ook op Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *