Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Liefde voor jezelf

Liefde voor jezelf

Het blijft bij mij altijd een strijd. Een wereld gevuld met oordelen, idealen. Liefde voor jezelf is een moeizaam onderwerp voor mij.

Soundtrack – Liefde voor jezelf – D.verts ’22

Het is iets waarvan je wel weet dat het er moet zijn, cognitief dus, maar waarin je jezelf, emotioneel, toch vaak naar beneden haalt. Liefde voor jezelf begint al bij de manier waarop je tegen jezelf praat. Als ik voor mezelf spreek geef ik mezelf nogal wat shitzooi in dat gesprek. Denk bijvoorbeeld aan, “nee dat kan jij niet aan Danique, daar ben je echt veel te dik voor”. Je kan zelf vast wel een enorme opsommingslijst bedenken met alle onaardige dingen die je gedurende de dag tegen jezelf zegt.

Vaak sta je al met zo’n gedachten op en dat zet dan de toon voor de rest van de dag. Een dag waarin je keer op keer jezelf omlaag haalt.

Nu is het weer januari. We hebben allerlei voornemens gedaan. De meeste omdat het zo hoort. Veel mensen stellen dan bepaalde doelen uit ontevredenheid. Ik moet afvallen, ik moet meer sporten, ik moet me minder druk maken om bepaalde dingen … and so on. Vul zelf maar in wat in je wensenlijstje staat.

Ik vind het vaak goed om eens na te gaan waarom je iets wil.

Het wáárom?

Waarom doe je een bepaald voornemen of waarom haal je jezelf zo omlaag? Het begint waarschijnlijk allemaal met spiegelgedrag. Als je mijn blogs een beetje volgt weet je dat het een terugkomend thema is, verwachtingen, perfectie.

Als ik even mijn eigen gedrag onder de loep neem dan weet ik dat ik mezelf vaak probeer te meten aan anderen. Hoe hoort het perfecte plaatje eruit te zien? Dun en in een crop top (ja zelfs als je al 30 bent geweest, haha) dat is zo’n beetje het doel. Verder moet natuurlijk alles helemaal relaxed eraan toe gaan maar moet mijn huis ook verbouwd (neverending story) en opgeruimd. De hond moet getraind.. want “au” zo’n springende herder in mijn crop top (haha). De lijst gaat maar door.

Zoals je misschien wel verwacht red ik dit allemaal niet om te doen, op 1 dag. En meestal heeft mijn innerlijke stemmetje daar dan wat over te zeggen. Zoiets als “je faalt” of “zie je nou dat je het niet kan”, “zie je nou dat je een slechte moeder bent”, die laatste is echt terror. En aangezien je al opgestaan was met een negatieve boodschap resoneert deze wel met je huidige mindset.

Maar hoe zorg je dan voor liefde voor jezelf?

Ik hoop niet dat ik je weer een depressie in gekletst heb inmiddels want er is hoop. Hoewel het verleidelijk is om op dit punt de handdoek in de ring te gooien, doe het niet! Je hoeft niet altijd perfect. Op ieder moment kan je gewoon opnieuw beginnen. Je behaalt geen punten, komt ook niet langs start en je verliest er geen behaalde levels mee.

Wat je wel kan doen is de manier waarop je tegen jezelf praat bewust veranderen. Waarom zou je dingen die je tegen anderen niet durft te zeggen, wel tegen jezelf zeggen? Keer op keer.

Je kunt oefenen om jezelf aan te spreken op een liefdevolle en duidelijke manier. Affirmaties zijn hier goede handvaten voor. Denk bijvoorbeeld “Ik ben goed genoeg”, “ik ben dun genoeg”, “ik leef gezond”.

Liefde voor jezelf - D.verts '22
Afbeelding van Sasin Tipchai via Pixabay

Affirmaties

In een affirmatie formuleer je hoe zou willen dat je leven zou zijn. Je benoemt het alsof het al zo is. Eigenlijk net zoals je doet met al die negatieve shit die je jezelf voorschoteld. Een affirmatie is altijd in de tegenwoordige tijd. Je hoeft er niets voor te doen, er zitten geen voorwaarden aan. Het ìs gewoon. En als je deze worden dan vaker tegen jezelf zegt ga je er uiteindelijk in geloven. Nogmaals “zoals je doet met al die negatieve shit;-)”.

Als je zelf een affirmatie kiest is het van belang dat het er 1 is waar je ook echt in gelooft of waar je in zou kunnen geloven.

Maak je affirmatie altijd positief. Zorg ervoor dat de positiviteit onderstreept wordt en dat je het negatieve weglaat. Bijvoorbeeld “ik ben dapper” in plaats van “ik ben niet bang”. Zorg dat je iets wel bent, doet in plaats van dat je iets niet bent.

Enkele affirmaties die je kan gebruiken om je dag goed te beginnen:

  • Ik ben goed zoals ik ben
  • Ik ben succesvol in alles wat ik doe
  • Vandaag geef ik het beste van mezelf
  • Ik ben trots op mijn ontwikkeling
  • Ik ben precies waar ik moet zijn

Je kunt ook je eigen affirmatie maken. ik+nu+wat je wil bereiken, zijn= je affirmatie

Schrijf je affirmatie ergens op en spreek hem telkens hardop of in jezelf uit en voel de liefde voor jezelf.

Zodra je merkt dat je je affirmatie niet meer “ziet” omdat ze opgaan in je omgeving wordt het tijd voor een nieuwe, hij heeft dan zijn dienst gedaan.

Heb jij ook affirmaties? Of heb je er een bedacht na het lezen van deze blog? Laat het me weten, dat vind ik heel leuk!

Volg me ook op Facebook en Instagram.

2 reacties op “Liefde voor jezelf”

  1. Pingback: New on the blog - D.Verts

  2. Pingback: Winter-care - D.Verts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *