Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Als je op de foto gaan haat…

Als je op de foto gaan haat…

De reden van een foto

Misschien ben jij wel zo iemand, iemand die op de foto gaan echt haat. Misschien wel zo erg dat het aantal recente foto’s van jezelf op 1 hand te tellen is.

Waarom?

Ik herken het wel, ik vind zelf dat ik ook niet heel fantastisch blijf plakken op de foto. Wat zie ik vooral? Vetjes rondom mijn middel, rimpels in mijn gezicht, mijn gezicht staat stom. Ik lijk niet echt op een fotomodel.

Afbeelding van Pexels via Pixabay

Je kunt het al wel een beetje teruglezen denk ik. Mijn redenen komen voort uit onzekerheid. Jezelf niet waardevol genoeg vinden om je te laten vastleggen. Hoewel er mogelijk nog veel meer redenen te bedenken zijn waarom iemand het haat om op de foto te gaan denk ik dat dit de belangrijkste is. Ik ben dan ook hier om deze reden eens wat verder uit te diepen. Past lekker in mijn reflectie-fase (die misschien wel voor altijd duurt).

Als de foto hierboven je doel is, of je standaard, dan kan het natuurlijk wel zo zijn dat je daar een beetje teleurgesteld uit gaat komen. Een foto met model heeft dan ook een heel ander doel dan een familiefoto, bruidsfoto’s, een herinneringsfoto of een foto met je geliefde. En hoewel we ons beseffen dat het doel misschien anders is, houden we onszelf toch telkens aan die standaard van een gepolijst en perfect plaatje. De combinatie met alles wat we deze dagen zien op sociale media maakt onszelf nogal ontevreden, ik weet in ieder geval dat dit voor mij een grote valkuil is, met wat we hebben. Het resultaat is dat we onszelf, terugzien op een foto, haten. Het beeld van ons voldoet niet aan onze standaard. Aan de standaard waar we in onze omgeving (ook al is dit wereldwijd) dagelijks aan worden blootgesteld.

Wat is de waarde van een foto?

Maar wat is nou echt de waarde van een foto? Voor wie doe je het? Als je er geen product of dienst mee wil verkopen, je niet je traffic wil vergroten, voor wie doe je het dan?

We zijn allemaal unieke mensen. Allemaal gezegend met ons eigen karakter. Ons eigen uiterlijk. En hoewel je zelf misschien niet altijd blij bent met jezelf heb je een fantastisch lichaam dat zorgt voor je, dat werkt voor je. En dat lijf of gezicht waar je soms met afschuw naar terug kijkt op foto’s is van jou en door de ogen van ade mensen om je heen is het perfect!

Precies die eigenschappen maken jou, jou! De mooiste moeder, de fantastische vrouw, vriendin. De geliefde man, toegewijde vader. Een onbeholpen en zachte baby, met teentjes die lijken op jellybeans. Het heerlijke onbezonnen kind. Een prachtige tiener die zijn/haar weg aan het vinden is.

Dit ben jij! En al jouw uiterlijke kenmerken maken jou geliefd door anderen. Anderen die door de haat aan gefotografeerd worden amper visuele herinneringen aan je hebben. Aan wie je ècht bent, niet aan het perfecte leven, aan het modellenlijf. Maar aan de zachte rondingen die kinderen knuffelen als ze zich pijn hebben gedaan. Aan een sterke rots die jij voor je omgeving vormt.

op de foto gaan
De waarde van een foto… – D.Verts ’22

De èchte schoonheid

Je gezicht vertoont tekenen van jouw leven, jouw zorgen bijvoorbeeld voor de mensen om je heen. Soms ook je pijn. Ze vertellen een verhaal. Je buik verraad dat jij nieuw leven hebt geschonken. Je benen vertonen tekenen van een onstuimig karakter. De schittering in je ogen maken liefde zichtbaar.

èchte schoonheid
De rots in een gezin – D.Verts ’22

Besef dat wanneer je moe gestreden bent om je standaarden te bereiken, je voor vele om je heen altijd al goed genoeg was. Jouw leven heeft een verhaal en dit verhaal is zichtbaar in foto’s. Deze beelden geven jou en de mensen om je heen een tastbare herinnering aan hoe jullie leven nú is. Niet hoe het leven zou kunnen zijn als je je doelen behaalt, niet hoe je leven was toen de tijden beter waren.

Als jij jezelf zou kunnen zien door de ogen van degene om je heen die jou al perfectie vinden omdat jij, jij bent, dan zou je èchte schoonheid zien.

De reden van een foto
Herinneringen zoals ze nú zijn.. -D.Verts ’22

Haat jij het ècht om op de foto te gaan, maar wil je het misschien wel? Neem dan gerust contact met me op, dit mag ook via DM op Instagram. Dan kunnen we er eens over kletsen.

Volg me ook op Facebook en Instagram.

1 reactie op “Als je op de foto gaan haat…”

  1. Pingback: New on the blog - D.Verts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *