Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Blue January

Blue January

 • door
Blue January

Ik noem het maar even zo, die blue monday ging nog wel maar eigenlijk vanaf dat punt voel ik me een beetje “meh”. Herken jij dat ook? Misschien de combinatie van het weinige zonlicht, het reikhalzend uitkijken naar de lente en ook dat alle “gezellige” feestdagen voorbij zijn.. Gisteravond was ik er ineens helemaal klaar mee. Hoe ik nu mijn best doe om dat om te keren lees je hier.

Je merkt het vast ook aan mijn online-activiteit hier. Het wil allemaal even niet zo. Ben een beetje klaar met alles, voel me geïrriteerd en heb ontzettend hoge verwachtingen van mezelf en een behoorlijk moeizaam to-do-lijstje. Ik zit in een, letterlijke, negatieve spiraal. Dit blijft voor mij toch een valkuil. Ook voel ik een bepaalde vorm van angst. Eentje die toch best wel veel aanwezig is. Wanneer ik dan ook weer eens misluk in mijn to-do’s dan hoor je ook Helen weer “zie je nou wel!!! LOSER” zeggen.. Als je nog geen kennis hebt gemaakt met Helen, klik dan even op de link ;-).

Angst

Zoals gezegd voel ik angst. Vaak! Het is ook eigenlijk standaard mijn eerste reactie. Het maakt dat mijn hakken in het zand gaan. Nieuw + onbekend = ENG. Het gevoel ergens geen controle over te hebben.. Al hebben we natuurlijk bijna nergens controle over en doen we net alsof met onze schijnzekerheid.

Blue January
Kortrijk – D.Verts ’22

Afgelopen weekend ging ik gezellig bij mijn broertje logeren. Samen met mijn zusje. Hij woont in Kortijk, België dus dat is een aardig eindje voor 1 dag. We maakte er een broer en zussen weekend van. Fantastisch leuk natuurlijk, maar men noemde mij vroeger wel eens Danique-paniek dus ik was bang. Bang voor de reis. Bang om voor het eerst zonder kinderen weg te gaan voor een nacht. Overal zag ik een angst in. Als ik naar mezelf had geluisterd was ik zeker weten niet gegaan. Uiteindelijk ging de reis goed (mijn zusje kan super goed autorijden) en was het weekend echt ontzettend leuk. We hebben zo ontzettend genoten met zijn 3-tjes. Dit had ik dus niet gehad als ik me door mijn angst zou laten leiden.

Hoe keer je het tij?

Ik weet niet precies hoe dat moet, ik heb er ook niet voor geleerd, maar in de tussentijd heb ik al aardig wat dingen geprobeerd die wel en niet hielpen. Ook kreeg ik op eerdere blogs vaak tips van anderen die ik heb geprobeerd en nu met jullie zal delen.

Voeding

Bij mij valt of staat de boel wel met voeding denk ik. Ik vind het vreselijk om toe te moeten geven maar mijn cravings om ongezond te eten helpen mij totaal niet. Het is enorm moeilijk om hier niet aan toe te geven. “Even een frietje halen als avondeten”. “Even lekker die reep chocolade opeten”. Het zorgt er alleen maar voor dat ik me minder blij voel. Mijn energielevel daalt en ik vind mezelf echt super stom.

Dus enorm balen voor mij maar ontbijten met een havermoutje werkt echt zoveel beter dan koffie tanken en koek vreten. Een salade, en ’s avond niet snacken, werkt beter dan friet en ’s avonds op de bank nog een zak chips leegeten. We weten allemaal dat die bodem van de zak “ineens” bereikt is. Niet te streng zijn voor jezelf is belangrijk maar het besef dat die ongezonde voeding niet helpend is, is belangrijk.

To-do’s

Zoals eerder al aangehaald ben ik behoorlijk intens als het om verwachtingen en to-do’s gaat. Mijn lijsten zijn eindeloos. Vaak niet of nauwelijks haalbaar. En vaak komt daar ook weinig “eigen tijd” in terug. Zo’n to-do lijstje ziet er vaak als volgt uit:

 • Stofzuigen en dweilen
 • Keuken schoonmaken
 • Boven opruimen
 • Boodschappen doen
 • Koken
 • naar het bos met de kinderen
 • van en naar school brengen Milo
 • Alle oppervlakken afstoffen
 • Kleding wassen
 • Schone kleding vouwen
 • Bedden verschonen
 • 40 minuten lezen in… (boek waaruit ik iets kan leren)
 • Meditatie (voor de rust haha)

Nouja de lijst gaat nog wel even door en dit alles lukt me niet om af te ronden. Niet naast ook nog gewoon zorg dragen voor de kinderen om me heen.

Enorme faal dus als ik het einde van de dag een half afgevinkt lijstje verscheur.

Nu kreeg ik als tip onder 1 van mijn andere blogs om maar 2 to-do’s op te stellen per dag. Dit voelde voor mij als weinig maar toch heb ik het omgevormd want eerlijk is eerlijk, dat is wel veel beter haalbaar. Nu zet ik dus alles op een to-do wat ik toch al doe.

 • Gezond ontbijten (als reminder)
 • Keuken schoonmaken
 • deze blog schrijven
 • Foto’s editen
 • 10 minuten lezen in…
 • huis luchten 10 minuten (kwestie van deur open zetten ;-))
 • Meditatie
 • Boodschappen doen
 • Koken

Keuken schoonmaken en boodschappen doen zijn eigenlijk mijn enige to-do’s die ik stom vind, de rest deed ik eigenlijk toch al of was een geheugensteuntje voor mezelf. Terwijl ik dit schrijf is “blog schrijven” mijn laatste puntje en het is pas 11 uur. Dat geeft een veel voldaner gevoel.

Slaap

Ik ben een ochtendmens. Als ik laat naar bed ga ben ik nog steeds om 6.30 uur max wakker. Ik lig daarom vaak vroeg in bed. Toch slaap ik soms slecht of pas te laat. Ook laat ik me verleiden door eindeloos scrollen. Ik ben gevoelig voor series bingen. Ik lig te malen of scenario’s te fantaseren. Mijn slaap kan dus beter. Ik had eerder zo’n fijn avond ritueel, in bad/douchen, boek lezen, meditatie, thee drinken (snore tea van Clipper, aanrader) slapen. Ik sliep dan vaak rond 21.30 uur. Doordat ik de hele avond niet op een scherm keek was ik ook echt moe en ontspannen. De meditatie vervalt eigenlijk als eerste als ik me niet goed voel en dat terwijl het me zoveel brengt. Ik weet niet waarom ik dat doe. Maar zo’n duidelijk avondritueel is belangrijk voor mij. Zo kan ik ook fris (vroeg) wakker worden.

Meditatie

Als laatste punt noem ik meditatie. Hierboven ook al benoemd maar ook dat dat het eerste is wat moet wijken voor mijn Blue mood en dat terwijl het zoveel rust en overzicht geeft. Ik gebruik vaak de app Meditation moments waarin voor allerlei momenten (ook voor kinderen, super leuk!) meditaties op staan. Maar ook luisterboeken, muziek voor allerlei verschillende doeleinden en artikelen.

Ik vind dit echt een hele fijne app, no spon. De meditaties zijn er al vanaf 3 minuten dus eigenlijk heb ik geen enkel excuus om het niet te doen.

Zodra dat rustpunt op de dag, of idealiter een paar rustpunten op de dag een vast onderdeel is heb je altijd een moment van rust en mildheid om naar terug te keren.

Als allerlaaste wil ik voor mezelf gewoon meer tijd vrij maken voor de dingen waar ik gelukkig van wordt. Fotografie, schilderen, met de kinderen een film kijken, knuffelen, bakken en koken, lezen zo komen we die Blue January wel door.

Volg me ook op Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *