Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Elopement

Elopement

Elopement

De droom om er samen tussenuit te glippen. De liefde te vieren maar dan zónder lange gastenlijst. Niet ruim een jaar voorbereiden. Geen stress op de dag zelf. Alleen maar jullie samen, omringd met liefde. Denk dan eens aan Elopement.

Elopement is al erg oud, volgens de Oxford dictionary is het woord al gebruikt in de 16e eeuw. Het betekend letterlijk “samen wegrennen en stiekem gaan trouwen”. Er is ook een periode geweest (rond de 17e eeuw) waar Elopement stond voor de vrouw die wegliep bij haar huidige man om samen met een minaar te zijn.
Tijdens de crisisjaren (the great depression) was Elopement, met name in Amerika, erg populair omdat er simpelweg niet de middelen waren voor een bruiloft.

Ook kozen stellen in de geschiedenis ervoor om te Elopen als hun ouders geen toestemming gaven voor een huwelijk. Vroeger waren deze huwelijken dan ook niet gedocumenteerd.

Elopement anno nu

Inmiddels is de smet en het schandaal afgewassen van deze manier van trouwen. In andere landen zoals Groot-Brittanië en Amerika is Elopen al erg populair. Ook in Nederland wint deze manier van trouwen snel terrein.

Het voelt een beetje als terug gaan naar de basis. Het vieren van pure liefde, het ècht kiezen voor elkaar zonder alle randfactoren als enorme gastenlijsten, of niet weten wie wel en wie niet uit te nodigen. Ook is het een manier waarop je kunt trouwens zonder al teveel stress over en tijdens de trouwdag.

Dan heb je nog het punt de kosten.. En conventionele bruiloft kost zonder al teveel moeite ongeveer zoveel als een nieuwe auto. Bij Elopement kun je de kosten veel gemakkelijker laag houden.

Ons Elope-verhaal

Hoewel wij dit destijds niet wisten hadden mijn man en ik ook een soort van Elopement-bruiloft, misschien telt het ook als een small wedding. We zijn in 2016 getrouwd. Op een maandagochtend (lees: gratis) in het gemeentehuis.

Onze Elopement wedding
Onze bruiloft in 2016

Wij hadden onze beider gezinnen bij, dus onze ouders, zussen, broers (en aanhang) en de toen nog 2 piepkleine babies die onze familie rijk was. 1 van die kinderen was onze eigen – oudste – zoon. Daarna hadden we een lunch bij ons thuis, hier sloten ook de grootouders nog aan. We sloten de dag af in een restaurant, weer met onze meest intieme familie. En dat was onze bruiloft.

Elopement
Onze kleine bruiloft

Ik wilde gewoon graag trouwen met mijn liefde. Verbonden zijn met de vader van mijn kinderen.
Hoewel ik het nu ,denk ik, anders zou doen zou ik nog steeds 100% achter het concept van Elopement staan. Nu zou ik toch een kleine locatie verkiezen. De dag nèt wat anders aankleden zodat we toch nog meer ontzorgd werden. Ik zou ook een fotograaf vragen om het vast te leggen. Onze oudste zoon was hier 6 maanden en heeft hier geen herinneringen aan, onze jongste zoon was nog niet geboren. De verhalen vervagen erg snel en dat is jammer. Een mooi album zou een prachtig stukje familiegeschiedenis zijn.

Waarom?

  • Wij hebben niet zo’n grote sociale kring. Een locatie vullen zou moeilijk zijn. Wij zijn beide nogal op onszelf en hebben alleen maar een enkele goede vriend.
  • We hadden de financiële middelen destijds niet en ik geloof dat wij een dergelijk bedrag nooit bij elkaar gespaard zullen krijgen. (wij zijn eindeloos aan het klussen in huis etc.)
  • Het gaat terug naar de essentie namelijk, liefde. Je stapt weg van “zien en gezien worden”, “wat vinden anderen van ons/onze dag?”
  • Het voelt veel minder stressvol. Je kunt ècht genieten van de dag, je hoeft niet eindeloos handjes te schudden/ bedankjes uit te delen.

Maar er kleven natuurlijk ook nadelen aan. Zo kan het zijn dat jij misschien wel veel vrienden of familie heel dichtbij hebt die zich gepasseerd zullen voelen.
Ga je Elopen in het buitenland? Dan kan het zijn dat het huwelijk niet rechtsgeldig is in Nederland. In dat geval moet je bij terugkomst alsnog in Nederland bij de gemeente trouwen.

Maar Elopement is ook avontuur! Buiten de hokjes en de kaders kleuren! En ik houd ervan!

Volg me ook op Facebook en Instagram.

1 reactie op “Elopement”

  1. Pingback: Bruiloft cozy and small - D.Verts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *