Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » A moment in time

A moment in time

  • door
De onderzoeksperiode
A moment in time

A moment in time, een overgangsperiode. Een laatste levensfase. Afscheid moeten nemen van iemand die je dierbaar is kan erg veel verschillende emoties met zich meebrengen. A moment in time helpt bij het creëeren van liefdevolle, waardevolle momenten vereeuwigd op beeld en in een mooi afscheidsboekje.

Tijdens dit programma is er gelegenheid om samen met jouw dierbaren de nog losse eindjes te verenigen. Samen te reflecteren. Herinneringen op te halen. Dat ene familierecept vast te leggen. Moeilijke momenten het hoofd te bieden. Oude pijnen te delen. Samen stil te staan bij “A moment in time”.

Samen, waarbij iedereen zijn eigen aandeel mag nemen in het proces. Niemand is meer of minder waardevol. Iedereen heeft zijn eigen plekje in dit verenigde leven mogen innemen. Dit mag nu ook tijdens de overgangsfase waarbij er iemand niet veel langer onderdeel zal zijn van deze samenstelling.

a moment in time
A moment in time – D.verts ’22

Waarom?

In mijn eigen leven heb ik een aantal prominente verliezen gekend. Sommige plotseling maar over het algemeen was er altijd wel ruimte voor een afscheid, al dan niet met de overledene aanwezig.

Toch voelde ik alsof mijn rouw er niet mocht zijn. Alsof ik sterk moest zijn voor anderen, belangrijkere, personen.
Dit deed ik zelf, ik durfde me niet kwetsbaar op te stellen. Er waren altijd wel redenen waarom ik sterk moest zijn. Maar waarom eigenlijk? Waarom zit zo diep geworteld dat we verdriet en pijn, verlies moeten wegpoetsen? Het resultaat is dat mijn “systeem” jaren niet geloofd heeft dat deze persoon overleden was. Ook voelt deze periode waarin je gezamelijk zorgt voor iemand die gaat overleden vaak overweldigend.

Mijn oom was samen met zijn vriendin te water geraakt op oudjaarsdag, inmiddels al weer jaren geleden. Na een aantal dagen in het ziekenhuis aan de beademing bleek dat zijn hersenen onherstelbaar beschadigd waren en hij daarom geen functie meer had in zijn hersenen. We hebben met de familie dagen in het ziekenhuis “gewoond”, ons gehuisvest in een familiekamer. Ik kan me nauwelijks nog wat herinneren van die periode. Het lijkt allemaal aan me voorbij te zijn gegaan. In de zorgmodus voor anderen, in het verdriet nog even ophouden, in de onzekerheid heb ik die periode onbewust geblokt.

Hoe fijn had ik het destijds gevonden als iemand mij had gezien, iemand mijn verdriet had gezien. Het verdriet dat ik mezelf niet toestond. Waar vanuit een lijdraad ons unieke verhaal en onze herinneringen geschreven mogen worden. En waarin iedereen een onderdeel is met een significante plek.

Wat is dit programma precies?

Na het boeken van dit programma krijg je een vragenlijst via de mail. We maken dan een afspraak voor een kennismaking. Dit duurt ongeveer 2 uur omdat iedereen natuurlijk zijn eigen verhaal heeft. Ik breng een boekje met aanvullende vragen mee, deze kunnen jullie gezamelijk behandelen. Tijdens dit proces zal ik foto’s maken. Ik leg de interactie onderling vast. De emotie die dit op kan roepen. Mijn uitgangspunt zijn èchte foto’s. Ook zal ik focussen op enkele portretten, en eventuele waardevolle sieraden, boeken, beeldjes, dat wat júllie verhaal verteld.

Het geeft gelegenheid om die losse eindjes nog aan elkaar te knopen, om dat ene familierecept op te schrijven. Het geeft ruimte om ieder op zijn eigen manier dit proces van verbinding maar ook van verlies te doorlopen. De foto’s en het boekje geven een tastbare herinnering in een periode die soms zo verdovend voelt.

En daarna?

Als deze gegevens ga ik uitwerken in een prachtig, persoonlijk album met 8 pagina’s aan ruimte voor deze waardevolle momenten. Er is een mogelijkheid tot uitbreiding hiervan. Ook kunnen er natuurlijk meerdere exemplaren worden nabesteld.

De digitale foto’s zal ik snel opleveren, tenminste binnen 3 dagen. Deze stuur ik in hoge resolutie toe zodat ze geschikt zijn om af te drukken.

Dit programma is idealiter geschikt voor maximaal 6 mensen om de intieme sfeer te behouden. Hebben jullie wensen voor een ander aantal neem dan even contact op dan kijken we samen even naar de mogelijkheid. Dit is vraagt namelijk om maatwerk en ik denk hierin graag met jullie mee.

Volg me ook op Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *