Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » De voorbereidingen voor een fotoshoot

De voorbereidingen voor een fotoshoot

van start

Afgelopen weekend had ik een super leuke fotoshoot! En komende vrijdag heb ik een te gekke live-dag bij Sunfield Academy gepland staan. Lekker druk met shooten dus! I love it! Maar wat zijn nou de voorbereidingen voor een fotoshoot?

Hoe bereid ik een fotoshoot voor?

De voorbereidingen van een fotoshoot zijn voor mij echt “half the fun”. Een fotoshoot plan ik over het algemeen vrij ver vooruit. Ik vind het namelijk leuk om een persoonlijk pakketje toe te sturen zodat de gene die op de foto gaat zich ook lekker kan voorbereiden en voorpret kan beleven.

Na een boeking stuur ik altijd eerst een mailtje met een aantal vragen op. Aan de hand van deze vragen kan ik je/jullie alvast een beetje leren kennen.
Ook stuur ik zoals gezegt een pakketje op. Hiermee kun jij zelf aan de slag. Bij Wild river Journey is dat bijvoorbeeld een boekje met reflectieve vragen. Bij een Playfull kinder-shoot is dat een pakketje speciaal afgestemd op de kinderen. Zo vergt elk pakket een eigen voorbereiding en stem ik dit helemaal af op wie er uiteindelijk aan de andere kant van de camera staat.

De fotoshoot komt dichterbij…

De fotoshoot komt dichterbij. Nu begint het èchte werk. Ik bekijk de weersvoorspellingen en maak aan de hand daarvan een inspiratiepage. Dit kunnen foto’s van mezelf zijn van eerdere shoots of stockfoto’s of inspiratie van internet. Hieronder heb ik een voorbeeldje geplaatst. Foto’s doe ik van bijvoorbeeld pinterest opgeslagen heb deel ik nooit met anderen i.v.m. licentierechten. Wel maak ik vaak gebruik van stockfoto’s van websites waarbij duidelijk is wie de licentiehouder is en of je ze wel of niet vrij mag gebruiken.

De voorbereidingen voor een fotoshoot

Na deze inspiratiepage werk ik een shotlist uit. Dit is per shoot heel verschillend. Bij bijvoorbeeld het programma Wild river Journey maak ik veel gebruik van “close-up” of “medium close-up” omdat ik hier ècht emoties wil vangen. Bij kinderfotoshoots vind ik het leuk om ook de kinderen in de omgeving vast te leggen en zal ik dus ook meer “wide-shots” toevoegen. Hier maak ik dan een plan voor. Ook schrijf ik hier vragen of onderwerpen op die terugkwamen uit de vragenlijst of waar ik graag meer van wil weten. Deze vragen stel ik gerust tijdens de shoot omdat de antwoorden soms zulke mooie emoties op het gezicht geven. Ik werk daarom graag met “Moment design”.

De dag voor de shoot is aangebroken

Dan is het bijna zover. De fotoshoot is bijna daar. In de week voorafgaand van de shoot heb ik me dus bezig gehouden met alle visuele voorbereidingen. Wat wil ik maken. Waar rekent de klant op, denk aan stijl etc. Dus nu blijft de praktische voorbereiding nog over. Ik heb een eigen camera maar deze is niet onder elke omstandigheid een goed idee. Vaak huur ik daarom een camera voor een shoot (ik vind het idee van een 2e camera of een back-up eigenlijk ook wel rustgevend zo sta je nooit zonder apparatuur). Deze camera moet ik dus, ruim van tevoren, even ophalen. Ook zorg ik ervoor dat alle SD kaartjes leeg zijn, en de accu’s opgeladen zijn.

Als dit allemaal gedaan is, pak ik mijn tas in. Naast apparatuur zit er ook een plaid in om lekker op te zitten (die past bij de kleur van mijn stijl). Ik neem ook altijd 2 vuilniszakjes mee: 1 voor eventueel afval, zo blijft dit niet perongeluk in de natuur achter en 1 voor als het gaat regenen en ik snel alles moet afdekken, ik op een drassige grond moet gaan zitten/knielen.
Dit zijn de praktische voorbereidingen voor een fotoshoot.

Het weer – Wat je niet kunt voorbereiden voor een fotoshoot.

Eerder zei ik dat ik naar het weerbericht kijk voor een shoot. Maar zelden laat ik het daarvan afhangen of een shoot door kan gaan of niet. Het weerbericht klopt heel vaak niet, dus meestal kijk ik gewoon ( je raad het niet) even uit mijn raam.

Bijna alle weersomstandigheden hebben hun charmes. Echt noodweer is misschien wat lastig maar geen paniek als er geen “Golden Hour” is tijdens een shoot. Want ook een dik wolkendek kan voor prachtige beelden zorgen.

Een tribune Flamingo's
Golden hour met wolken. D.Verts ’22
Sunfield Academy
Of prachtige mist boven een veld – D.Verts ’22

De voorbereidingen voor een bruiloft zien er heel anders uit. Hoe ik dit doe? Lees het hier.

Volg me ook op Facebook en Instagram.

1 reactie op “De voorbereidingen voor een fotoshoot”

  1. Pingback: Before the wedding - D.Verts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *