Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Tijdens een fotoshoot

Tijdens een fotoshoot

  • door

Tijdens een fotoshoot kom je met een bepaald idee, een bepaalde energie. Je komt als fotograaf met je eigen bagage en associatie.

Wat maakt dat uit denk je misschien? Fotograferen is niet simpelweg op een knopje drukken. Tijdens een fotoshoot zijn er ontzettend veel dingen waar je rekening mee moet houden. Je eigen houding is hierin het allerbelangrijkste.

Tijdens een fotoshoot

Waarom?

Waarom? Fotografie is toch vooral technisch geneuzel? Tijdens een fotoshoot kijk je toch vooral naar omgeving, poses en licht? Ja daar let je allemaal op, en ook je instellingen kunnen van belang zijn. Maar wat kennis van experience onderscheid is zelfreflectie. Ik wist dit eigenlijk al maar ik vind dit het allermoeilijkste van een fotoshoot.

Tijdens de live-dag van de weddingcourse heb ik daar zo ontzettend veel over mogen leren door te zien hoe anderen fotografen zich opstellen.
De vraag aan de modellen of ze een bepaalde kant op wilde kijken of even op een andere plek wilde gaan zitten, dat was het meest ongemakkelijke voor velen. Maar bij wie het natuurlijk aanvoelde kwam het vooral door een bepaalde energie die ze uitstraalde.

Zelf heb ik hier enorm veel mee mogen oefenen en vooral bij kinderen merk je heel duidelijk welke energie je afgeeft omdat je dezelfde energie vaak terug gespiegeld krijgt. Dat maakt een kinderfotoshoot echt fantastisch en een grote uitdaging tegelijkertijd.

“De energie die jij, als fotograaf, brengt krijg je terug tijdens een fotoshoot.”

D.Verts ’22

Hoe gaat dat dan tijdens een fotoshoot?

“De energie die jij, als fotograaf, brengt krijg je terug tijdens een fotoshoot”. Daar herinner ik mezelf altijd aan voor een fotoshoot. Door jezelf authentiek op te stellen krijg je authentieke beelden. En dat betekend…. met de billen bloot.

Je hoeft niet altijd maar heel leuk en bubbly te zijn. Zelf ben ik bijvoorbeeld een extraverte introvert. Dat betekend dat ik geen enorm bubbly persoon ben. Ik luister graag en oprecht. Ik voel vaak emoties aan van anderen zonder dat daar woorden voor nodig zijn. En hoewel ik heus mijn energie wel heb, voelen emoties voor mij als ècht een binnenwereld project. Kinderen maken plezier en spelen lekker als ze zich op hun gemak voelen. Als hun onzekerheid/boosheid etc. er ook echt mag zijn. Datzelfde geldt voor volwassenen.

Is daarmee een extraverte manier van werken fout?

Nee! Absoluut niet. De enige manier van werken die “fout” is, is de neppe. Ben jij extravert? Houd jij van enorme energieexplosies? Dan past dat bij jou? Maar ben je dat niet? Doe je dan ook niet zo voor. Zoek naar waar jou hart sneller van gaat kloppen. Wil je gesprekken voeren met de persoon aan de andere kant van de camera? Ontdek dan wat je ècht van ze wil weten. Wat zouden jullie raakvlakken kunnen zijn? Wat is de gemene deler?

Belangrijke sidenote is wel dat het fijn is als je scherp hebt voor jezelf wie je ideale klant is en waarom.

Wie ben jij? Wat breng jij? Wat zijn triggers voor je? Daarmee maak jij het verschil. Dat onderscheid jou van anderen. Want jouw blauwdruk maakt jou uniek. Het gaat niet om het knopje wat je op het goede moment indrukt. Het gaat om de ervaring die je bezorgt aan de klant. En die ervaring begint bij jezelf en je eigen energie. En als jij je op die manier openstelt voor je klant(en) zul je zien dat je hiermee een connectie maakt die het aansturen van een pose of een houding een stuk makkelijker en natuurlijker maakt.

Loop jij hier tegenaan? Of heb je een dergelijke ervaring als klant aan de andere kant van de camera? Laat het me weten! Het lijkt me onwijs leuk om hier steeds meer over te leren.

Volg me ook op Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *