Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Social media, de donkere hoek + mijn stappenplan

Social media, de donkere hoek + mijn stappenplan

Recreate

De donkere hoek van “social media”. De giftige verspreiding van statistieken.

Bijna iedereen is anno 2022 thuis in social media. Hoewel ik rationeel wel weet dat mijn waarde niet afhangt van mijn bestaan op diverse “sociale” platformen kan ik het toch maar moeilijk van me afschudden.

Mijn grote issue is al heel lang mijn beeldschermgebruik. Maar nu, met het hebben van een eigen bedrijf is daar nog een schepje bovenop gegaan. Ik ben benieuwd op jij je hierin herkent?

Social media

Het web van social media

Social media is een web, iets wat mij vastzuigt en niet meer loslaat. De scheidingslijn tussen “inspiratie opdoen” en “jezelf brainless laven aan content” is klein. En bij elke afbeelding die voorbij komt meet ik me onbewust of bewust. Zo leuk/zelfverzekerd/creatief/eigenzinnig/bekend/populair enz. ben ik niet. Het gevoel te MOETEN posten is groot. Het is belangrijk om het algoritme te “beaten”. Mijn ideale klant kan mij niet vinden als ik mezelf niet zichtbaar maak, en dat moet nu eenmaal op social media. Een greep aan gedachten van yours truly. Maar nu heeft mijn brein ook nog bedacht dat mijn waarde absoluut afhankelijk is van mensen die mij willen volgen, die reageren. Als mensen mij dan ontvolgen, niet terug volgen dan komt dat stemmetje in mij (ze heet Helen) en zegt, “zie je nou, anderen vinden je dus ook niet leuk genoeg”.

Rationeel weet ik dan heus dat zij niet mijn ideale klant zijn. En ik doe waar ik gelukkig van wordt, en misschien zitten er wel mensen op mij te wachten die daar ook gelukkig van worden. Maar toch blijft dat gevoel niet goed genoeg te zijn, enorm hangen.

Maar hoe moet ik daarmee omgaan?

Na deze donkere relaas van negativiteit even een nachtje rust te hebben gegeven ben ik vanmorgen opgestaan met een positieve mindset.
Het begon met het gevoel veel te veel waarde te hechten aan zaken waar ik zo ontzettend weinig controle over heb. Ja, ik kan eindeloos delen hoe volgers kunnen helpen om het algoritme te beïnvloeden, maar dat is niet wie ik ben. Ik wil waarde leveren om wat ik doe, niet om hoeveel mensen ik kan “laten” mee doen aan het algoritmespel. Niet alles is beïnvloedbaar. Wat stuurbaar is, is hoe ik ermee om ga.

Nu heb ik een nieuw stappenplan uitgezet. Daarmee zorg ik voor meer aandacht voor mijn kernwaarden. Niet al mijn energie stoppen in social media. Uiteindelijk wil ik gewoon doen wat ik leuk vind en dat is fotograferen en creëren.

Mijn stappenplan:

  1. Meer tijd voor mezelf. Tijd vrijmaken zonder scrollen, zonder denken in oplossingen. Meer ruimte maken voor meditatie, journaling, lezen, in bad gaan, whatever. Deze tijd ga ik ook echt inplannen in mijn agenda.
  2. Mijn programma’s verder ontwikkelen. Mijn programma’s, daar waar ik zo van “aan” ga, goed uitwerken en deze delen op sociale media. Laten zien wie IK ben, niet wat lekker liked op social media.
  3. Doelen stellen. Concrete doelen stellen met haalbare tussenstapjes. Waar doe ik het voor? Wat is mijn grootste wens? Spoiler alert: dat is niet de hele dag bezig zijn met social media.
  4. Bij blijven leren, cursussen volgen, mezelf blijven ontwikkelen op verschillende fronten. Je bent nooit uitgeleerd en overal kom je weer in nieuwe situaties, met niet mensen. Nu mijn werkplek zich vooral thuis, achter het scherm, bevind is dit de ideale manier om me in een nieuwe omgeving onder te dompelen.
  5. Terugkijken. Reflecteer naar waar ik vandaan kom en wat ik tot nu toe allemaal al heb bereikt. Hoe zat ik er vorig jaar bij? Of 5 jaar geleden?
  6. Mijn dromenboek regelmatig bij werken. Vanuit de therapie die ik volgde heb ik het advies gekregen een dromenboek te beginnen. Een groot boek (dummy) waarin ik al mijn dromen visueel kan maken. Ze hoeven niet per se uit te komen. Ze kunnen ook staan voor een ander verlangen maar op deze manier hebben mijn dromen altijd bestaansrecht.
  7. Tot slot, geduld en vertrouwen hebben. Mijn persoonlijke eigenschap is dat alles altijd snel gaat. Mijn gedachten gaan snel, mijn interesses gaan snel en mijn verwachtingen idem. Veel van bovenstaande stappen staan gewoon gepland. Dat duurt dan eventjes, soms zelfs wel maanden maar ze zijn in aantocht. Niet alles kan binnen een week geregeld zijn en goed lopen. Heb vertrouwen!

Wat zijn jouw tips?

hoe kom je los van het sociale gebeuren op je scherm? Hoe kom jij uit het gevoel van “niet goed genoeg zijn”? Laat het me vooral weten, daar leer ik ook weer van 🙂

Volg me ook op Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *