Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Mijn analoge fotografie reis.

Mijn analoge fotografie reis.

  • door
Analoge fotografie

Ik deelde het ook al op mijn instagram-account maar ik had onlangs een een workshop bij Sunfield academy. Deze workshop ging over analoge fotografie. Mijn analoge fotografie reis begon hier!

Simone Neeling was zo excited, inspirerend en wist álles van analoge fotografie. Wat een fantastisch startschot van mijn analoge reis was dit!
Vroeger, tijdens een vooropleiding van de kunstacademie, deed ik eens een module “pinhole fotografie”. Dat is eigenlijk een foto maken met een “zelfgemaakte” camera.

Even terug in de tijd.

Je kan dus zelf zonder enige techniek een camera maken. Wat je nodig hebt is een lichtdichte (kartonnen)doos, lichtgevoelig papier en een donkere kamer om te ontwikkelen. Oké de papier en doka heeft wellicht niet iedereen zomaar ter beschikking maar je kunt ruimtes vinden die je kan huren om je foto’s te ontwikkelen.

In de doos maak je een klein gaatje met een speld. Voor dit gat maak je een lichtdicht klepje met tape. Ze de doos neer zodat het gat “kijkt” naar wat je wil fotograferen. Zet het klepje open en wacht dan… Lang! Het licht door het gat wordt geabsorbeerd door het lichtgevoelige papier. Na een aantal minuten kan het klepje weer dicht en dan ZEKER weten dat er geen licht meer bij komt totdat je bij de doka bent.
Dan kan het feest beginnen. Eenmaal in de ontwikkelemulsie ontstaat daar het uitzicht van wat je schoenendoos had op het papier. Super tof!

Deze ervaring gaf me toen al zo’n kick. Helaas heb ik daar verder niets mee gedaan destijds. Maar nu met een analoge camera gekregen van mijn moeder ben ik helemaal enthousiast!

Analoge fotografie, Black and white

De workshop analoge fotografie

Op een vrijdag eind juni vertrok ik voor de 2e keer naar Klarenbeek voor een bezoekje aan Sunfield. Nu gewapend met een analoge camera en fotorolletjes.

Het weer is fantastisch deze dag. Ze hadden voorspeld dat het zou regenen maar het is de hele dag al zonovergoten, ik sluit aan voor de avondworkshop. We verzamelen in de knusse tipi-tent. Het ontvangst is warm, gezellig. Het blijft zo bijzonder om de mensen in het echt te zien, die je normaal alleen maar via een scherm ziet. Het is haast alsof je een beroemdheid ontmoet, haha.
Simone Neeling begint met de theorie. Zoals ze zelf al zegt, is ze een nerd als het gaat om techniek en wil ze alles helemaal precies weten van een onderwerp dat zo aanspreekt. Ik kan mij helemaal in deze uitspraak vinden. Haar kennis gaat echt ver en haar passie werkt aanstekelijk.

De onzekerheid van analoge fotografie, want je kan niet even checken of je foto gelukt is. Het is spannend wat er uit je werk gaat komen en het duurt soms weken voordat je het weet. Je maakt bewuste foto’s zodat je niet een (prijzig) rolletje verpest met mislukte kiekjes.

Na theorie is het tijd voor praktijk!

Na een fantastische presentatie is het tijd voor het oefenen in de praktijk. In een prachtige omgeving mogen we rondlopen om te oefenen met belichten. Een prachtig veld met hoog gras en bloemen. Zon door de bomen, 2 schattige varkentjes, de kat maar ook de medecursisten werden als model gevraagd. De regels van analoge fotografie zijn iets anders als die van digitale fotografie. De belichting heeft iets meer voeten in de aarde omdat je deze niet in Lightroom “eventjes” wat op kan schroeven. Goed de zojuist geleerde regels toepassen is dus belangrijk.

Het resultaat!

Het is met analoge fotografie is het natuurlijk wachten op de resultaten, en wachten duurt dan lang! Dagelijks checkte ik ontelbare keren mijn mail om te zien of ik al een bericht had over de geleverde scans. En ineens is daar dan die mail. Vol spanning, downloaden van de foto’s, maar wat een geweldige resultaten. Ik ben enorme fan van lensflares, maar ik had geen idee hoe dit met een analoge camera zou uitpakken. Het resultaat vind ik echt geweldig. En het “denken” in zwart-wit is moeilijk. Je kan niet even een filtertje eroverheen gooien, dus koop je een rolletje zwart wit, dan is àlles zwart/wit. Opzoek naar contrasten is dan belangrijk.

Ik ben officieel “hooked”! Analoge fotografie is echt helemaal mijn ding! Hier ga ik nog veel meer mee experimenteren, dus stay tuned 😉

Disclaimer: De foto’s en teksten op deze website zijn door mijzelf geproduceerd. Op dit werk rust auteursrecht. De beelden en teksten mogen niet zonder toestemming door derden worden gebruikt.

Volg me ook op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *