Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Mijn heksenpad

Mijn heksenpad

In de vorige blog deelde ik er al een beetje over, naast het soulsearchen op het gebied van fotografie en mijn onderneming, heb ik ook veel ontwikkeld op persoonlijk vlak. Dit resulteerde in mijn heksenpad.
In deze blog zal ik daar meer over delen.


Uit de bezemkast

Dit is best een spannend moment. Het moment dat ik uit de bezemkast kom. Ik neem jullie mee op mijn heksenpad. Misschien is het totaal niks voor jou, maar misschien verbaas je je er ook over hoeveel “natuurmagie” er al in jezelf zit. ik gaf met deze blog al een klein inkijkje.
Dus laten we op onze bezem klimmen en lees hieronder meer.. 🧹

Uit sprookjes leerden we dat heksen vaak oude vrouwen zijn, die alleen leven en die dubieuze brouwsels maakte om anderen te betoveren of te vervloeken.

Als gevolg van eeuwenoude heksenvervolgingen is hekserij in ons volksgeloof afgeschilderd als iets duisters en kwaads. Als iets beangstigends.

Maar eigenlijk is hekserij vooral een natuurreligie. Leven met de seizoenen, planten, kruiden, maanstanden.
Het is gebaseerd op eeuwenoude tradities en gebruiken en is een smeltkroes van Noorse gebruiken en Keltische invloeden. Het jaar wordt door de jaarfeesten in segmenten opgedeeld en de maanden door de maanstanden.

Hekserij wordt ook vaak een heidens geloof genoemd. Het bestond al voordat het Christendom zijn intrede deed en kwam ruim voor in de vorm van o.a. natuurgenezers, sjamanen en vroedvrouwen.


Waar leer ik over mijn heksenpad?

Zoals met alles, is het soms lastig te navigeren tussen de enorme berg informatie. Ik ben in januari 2022 begonnen met lezen over hekserij. Dit begon met artikelen in o.a. de happinez, Holistik en Bedrock magazine. Hoewel dit alles een feest der herkenning was, dacht ik niet dat ik mezelf ooit een heks zou noemen. Heel eerlijk gezegd kreeg ik hier direct een heel “cringy” gevoel van. Later durfde ik dit wel “brandstapel angst” te noemen. Letterlijk, de angst om op de (digitale) brandstapel te belanden. Herken je dit? Lees er dan hier meer over.

Ik kocht een boek van Lunadea. Een moderne heks, waar ik veel leerde over jaarfeesten en natuurmagie. Maar ook, en dit is belangrijk, dat heel veel kennis al ín jezelf zit. We zijn allemaal onderdeel van diezelfde natuur, we zijn er alleen vervreemd van geraakt maar er is altijd een weg terug.
Vallen bepaalde patronen je op in de natuur? Valt je oog altijd op een type bloem, heb je altijd bepaalde insecten om je heen, wordt je aangetrokken door een bepaalde plek? Dit betekend iets, als je hier wat dieper op in gaat ligt er een boodschap verborgen.

Mijn heksenpad, smudgestick en crystals - Dverts 22

Ook heeft Susan Smit hele mooie informatieve boeken over hekserij.
Veel kennis vergaar ik ook uit verschillende fora en facebook-groepen.

In een andere blog zal ik een lijst van alle boeken en materialen bijvoegen die ik op dit moment gebruik. Al is dit verre van incompleet want ik heb nog veel op mijn wensenlijstje staan. Wie weet haal jij er nog tips of waardevolle informatie uit.


Witchy-materialen

Ik maak veel gebruik van kristallen, veren en stukjes hout uit de natuur op mijn heksenpad. Ik vind het altijd heel leuk om met kaartendecks te werken. Zo ben ik enorm fan van de Animal spirit kaarten van Kim Krans. Ook gebruik ik een app “wiccan and witchcraft spells” voor android in deze app kun je verschillende spreuken en rituelen vinden.
Ook heb ik een enorme berg kaarsen en gebruik ik wierook en smudge-sticks en Palo santo hout.

Mijn heksenpad, hand met kristallen - Dverts 22

Het is ook leuk om zelf dingen te maken. Ik heb bijvoorbeeld onlangs zelf wat stenen beschilderd met runen (oud schrift). Ik heb lang niet het hele alfabet gemaakt maar voor nu bekeken welke symbolen het beste pasten.
Ook wordt ik altijd blij om met zo min mogelijk middelen zoveel mogelijk betekenis te geven. Veel spullen die ik heb voor mijn witchypractice is daarom gewoon uit de natuur, gevonden bij de kringloop of marktplaats. Ook is het een sport geworden om mijn eigen oude spullen een nieuw leven te geven. Oude potjes en flessen kunnen prima schoongemaakt en gebruikt worden voor spelljars.

Zoals met iedere “hobby” of levensstijl kun je ook dit zo duur maken als je zelf wil, maar met heel weinig middelen kun je al heel goed beginnen, de ervaring leert dat dit ook snel uitgroeit tot een volle
kamer😉.

Op de hoogte blijven? Volg me op Instagram.

Disclaimer: De foto’s en teksten op deze website zijn door mijzelf geproduceerd. Op dit werk rust auteursrecht. De beelden en teksten mogen niet zonder toestemming door derden worden gebruikt.

1 reactie op “Mijn heksenpad”

  1. Pingback: Magische angst - D.Verts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *