Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Als de dagen korter worden..

Als de dagen korter worden..

Voel jij het ook? Het is nu ècht herfst! Hoewel de temperaturen nog heerlijk zijn zit ik echt full on in de overgangsfase naar de donkere dagen. Als de dagen korter worden…

Als de dagen korter worden, wat doe jij dan?

Het is herfst! Als de dagen korter worden dan voel ik dat in mijn hele lijf. Mijn lievelingsseizoen is de herfst. Toch brengt me dat ook vaak heel veel verwarring. Herken jij dat ook?
Lekker knus onder een dekentje. Teruggetrokken in je huis. Kaarsjes aan. En toch brengt juist dat naar binnen gekeerde me ook vaak enorm aan het wankelen.

We leven in een tijd waarin we het hele jaar rond in opperste staat van paraatheid moeten zijn. Ten alle tijden moeten we dezelfde 100% presteren, moeten we hetzelfde ritme aanhouden. Toch voel ik altijd erg sterk de verschillen in seizoenen en vind ik het eigenlijk gek dat ik er niet meer naar leef. Alsof ik er tegen moet vechten.

Als de dagen korter worden - spelen in de regen. Dverts '22

Als de dagen korter worden..

Ga ik meer in reflectiemodus. Heb ik ook veel minder de behoefte om “zichtbaar” te zijn. Wil ik gewoon lekker alleen zijn met mijn gedachten. Zelfs deze blog liet lang op zich wachten. Ook lukt het filmen en posten totaal niet. Herken jij dat? Dat je gewoon liever nu alleen bent?

Betekend dit dat ik niets doorbreek? Dat ik alleen maar wacht tot de dagen weer langer worden?
Nee, zeker niet. Ik voel dat er van alles aan alle kanten borrelt. Mijn creatieve vuur bruist hevig, maar het betekend wel dat het misschien langer duurt voordat dit tot uiting komt.

Ik vind het vaak wel een intense tijd. Hoewel ik de “coziness” echt heel fijn vind voelt het vaak toch alsof ik het liefste gewoon even wil verdwijnen, even niks, even stilte. En kinderen en omgeving etc. die voelen dat als een startsignaal… “Hoe kunnen we een zo hoog mogelijk decibel bereiken voordat het glas uit de ramen spat?” Mijn eerste reactie is onder een deken verdwijnen en mezelf verliezen in een serie. Dit heb ik de laatste tijd gedaan om tot de conclusie te komen dat ik hier juist erger overprikkeld door raak. Ik slaap slechter, kan me moeilijk nog losmaken ervan en constante stroom van beeld/geluid breekt me enorm op.

Wat helpt wel als de dagen korter worden?

Ik weet niet alles (thank god) dus ik weet niet wat dé remedie is tegen die “winterblues” maar dan in de herfst.
Wel weet ik wat werkt voor mij, tóch naar buiten gaan. Ook als het regent, of het koud is. Als je net als ik zo gevoelig bent voor geluiden is in huis zijn echt heel heftig. Alle geluiden bouncen van muur naar muur en vinden hun weg naar mijn prikkelsensor. Ik kan me er niet voor afsluiten. Maar buiten bouncen ze niet via muren, buiten voeren ze mee op de wind of waaien ze door de boomtoppen. Het voelt in de herfst en winter (vind ik) echt als een enorme efford maar hoe heerlijk is het om naar buiten te gaan. Mijn voornemen is om dit vaker te doen en mezelf hier ook aan te herinneren.

Ook hebben wij strengere afspraken gemaakt over onze “schermtijden”. Ik vond het altijd enorm stom om daar regeltjes voor te maken. De “vroegah was alles beter want toen speelde men tenminste nog buiten”, inclusief belerend vingertje zat zwaar in mijn allergie, maar eerlijk is eerlijk, wij kwamen amper buiten en de kinderen zaten wel heel veel achter een scherm. Daar wordt natuurlijk niemand beter van. Ik geef het toe, ik ben geen perfecte moeder of mens 😉, you got me!

Grapje, I don’t care for perfection.

Dus…?

Lekker naar buiten. Kom lekker bijvoorbeeld tussen 22-10-2022 en 30-10-2022 naar de Dutch Design Week. Op Sectie-C bij mijn mama (Cirkel-C) in het atelier sta ik ook met een pop-up daglichtstudio-tje en een aantal prints van mijn vrije werk. Hier zal ik zeer binnenkort ook nog een losse blog over delen.

Maar verder is er natuurlijk buiten zoveel moois te zien, de herfstkleuren in bos, op zoek naar kabouterhuisjes (zouden ze thuis zijn?), of elvendeurtjes spotten in een holle boom. Of het leven van een stad of dorpscentrum, waar is iedereen naar onderweg?
Zoveel meer is er te zien, wanneer je bewust kijkt, zoveel meer dan een Netflixserie.

Als je het leuk vindt om meer van mij te zien, zorg dan dat je me op onderstaande kanalen even volgt. Dat zou mij enorm helpen!   

Disclaimer: De foto’s en teksten op deze website zijn door mijzelf geproduceerd. Op dit werk rust auteursrecht. De beelden en teksten mogen niet zonder toestemming door derden worden gebruikt.

1 reactie op “Als de dagen korter worden..”

  1. Pingback: De Dutch Design Week - D.Verts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *