Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Blog » Winter-care

Winter-care

  • door

Op mijn blog merk ik het ook. Als de dagen korter worden ga ik zelf meer naar binnen toe. De blogs in december en januari gaan meer over zelfontwikkeling, reflectie, liefde voor jezelf, emoties etc. Mijn gevoel, zo zwart-wit, vraagt om een winter-care.

winter-care dverts'22

Winter-care

Het is niet zo gek dat de behoefte er is om in de winter wat meer in de schulp te kruipen. In de natuur zie je het overal gebeuren. De bloemen trekken zich terug onder de grond. De bladeren vallen en de dagen worden een stuk korter. We hebben wat winter-care nodig.

Daar waar ik me in de zomer veel meer uitgesproken voel is de winter voor mij echt het tegenovergestelde. Het lukt me ook niet om regelmatig een blog te uploaden. Zelfs deze blog komt met horten en stoten. Ik heb vooral gewoon zin om lekker thuis onder een dekentje te kruipen.

What get’s me out of bed?

Maar waar ik vroeger nog wel eens perioden kon “hibernate-en” (winterslapen) onder een dekentje zijn er nu natuurlijk 2 jongetjes die het niet zien zitten om 3 weken in bed te liggen. Dus hop uit bed! Onder die warme dekens uit. Misschien is dat maar beter ook. Op de bank of in bed onder een dekentje liggen helpt natuurlijk niet echt om je beter te voelen. Hieronder deel ik enkele tips die wél helpen. Mijn persoonlijke winter-care tips. Vul gerust aan in de reacties onder deze blog.

Winter-care tips

  • Wandelen buiten, weer of geen weer. Wat frisse lucht doet altijd wonderen. Bovendien voelt het binnen een stuk warmer als je lekker in de winterkou hebt gewandeld (extra energie-bespaar punten)
  • Lekker in bad. Voor mijn huid (droog en gevoelig) maak ik vaak een zacht zemelbadje. Ik doe wat zemelen (een eetlepel ongeveer) in een washandje. Als het nat wordt komt dat een melkachtige substantie uit. Het voelt heel zacht maar ruikt nogal naar ontbijt, vaak vul ik het washand-builtje aan met kruiden. Ik gebruik bijvoorbeeld: lavendel, goudsbloem, verveine (ijzerkruid/citroenverbena), salie. Deze kruiden hebben ook allemaal een geneeskrachtige werking, hierover deel ik later meer.
  • Het huis gezellig maken. Versiering maken, lampjes ophangen, kaarsjes aan. Aan het huis zie je altijd het eerste wanneer ik niet lekker in mijn vel zit. Hoewel we nooit echt super opgeruimd zijn, zit er in ons huis altijd wel een soort van georganiseerde chaos. Wanneer dit weg valt wordt het in een korte tijd een enorme ontploffing. Mijn moeder noemde dit vroeger al “gestolde emotie” mijn kamer was dan altijd een bende.
    Toch even de moeite nemen wat op te ruimen en zorg en aandacht te besteden aan je leefomgeving helpt enorm om ook je hoofd op te ruimen.
  • Schermpjes uit. Het voelt zo verleidelijk, helemaal verdwijnen in een serie van 8 seizoenen lang terwijl ik ondertussen eindeloos scroll op Instagram maar vaak verplaats ik daarmee het probleem en duikt het donkere gevoel toch weer op zodra de tv/telefoon uit staat. Nu ik me daar bewust van ben probeer ik voor het slapen gaan te lezen of een podcast te luisteren. Zo heb ik toch wat ruimte om alle dagelijkse prikkels te verwerken.
  • Als laatste tip, op tijd naar bed. Het voelt zo saai, zo zonde van de tijd maar als het buiten al vroeger donker wordt ben ik persoonlijk echt helemaal gaar om een uur op 21.30 uur. Ik ben nooit een avondmens maar in de winter voelt het nog wat extra zwaar door de hoeveelheid donkerte (melatonine). Lekker optijd onder de wol dus. (nog wat energie-bespaar punten;-))

Als je het leuk vindt om meer van mij te zien, zorg dan dat je me op onderstaande kanalen even volgt. Dat zou mij enorm helpen!   

Disclaimer: De foto’s en teksten op deze website zijn door mijzelf geproduceerd. Op dit werk rust auteursrecht. De beelden en teksten mogen niet zonder toestemming door derden worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *